Wat is ReflexologieWat is Reflexologie.


Reflexologie is een natuurlijke manier van helen, een holistische behandeling. Dit houdt in dat er niet wordt gewerkt vanuit de klacht, maar dat er gekeken wordt naar de mens als geheel.


De gedachte achter deze wijze van behandelen is dat 'ziek zijn' een signaal is dat de harmonie tussen lichaam en geest is verstoord. Reflexologie is een goede methode om deze harmonie te herstellen. De voeten corresponderen met alle organen en andere delen van het lichaam. Door behandeling wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam gestimuleerd.


Door een behandeling met Reflexologie:


*Volgt een gevoel van algehele ontspanning.

*Wordt de doorbloeding van het lichaam en de organen gestimuleerd.

*Blokkades in het zenuwstelsel worden opgeheven.


Door de behandeling kunnen klachten eerst verergeren, of kunnen oude klachten ook ineens terug komen. Na één of twee behandelingen treedt meestal verbetering op, om na een tijdje te verminderen of te verdwijnen.


Door de behandeling kunnen reacties optreden, zoals:

*(Meer) transpireren.

*Vaker plassen.

*Verandering in ontlasting.

*Tijdelijke vermoeidheid.

*Veranderende emoties.

*Verhoging van het energieniveau.


Behandeling is geschikt voor zowel kinderen als volwassenen, het is eenvoudig en veilig toe te passen.


Geschiedenis

Reflexologie bestaat al duizenden jaren. In Egypte zijn muurtekeningen gevonden van rond 2330 voor Christus in een graftombe. Maar ook in India wordt reflexologie al eeuwen toegepast. Ook in de bijbel wordt geschreven over behandeling van voeten, zoals bijvoorbeeld voetwassingen.

Dr. William H. Fitzgerald wordt beschouwd als ontdekker van de moderne reflexologie. Hij was arts en keelarts in twee verschillende ziekenhuizen. Hij kwam in aanraking met reflexologie, wat hij uitoefende op delen van de vingers bij zijn patiënten en had hiermee veel succes. Dr. Fitzgerals schreef vervolgens een boek, maar deze werd door de meeste reguliere medici terzijde geschoven, met uitzondering van één arts. Deze arts, dr. Joe Shelby Riley, had een therapeut die voor hem werkte, Eunice Ingham.

Beiden waren erg geïnteresseerd in het werk van dr. Fitzgerald, maar vooral Eunice was hierdoor zó gefascineerd, dat het bijna een obsessie werd. Zij begon mensen te behandelen en was voortdurend op zoek naar de effecten op lichaam en geest. Zo oefende ze ook op haar neef, Dwight C. Byers. Hij had veel last van aanvallen van astma en hooikoorts, waar hij vanaf dat jaar voor het eerst minder last van had. Eunice ging door met het verzamelen van al haar ervaringen en schreef hierover een boek: 'Stories the Feet can tell'en later het vervolg 'Stories de Feet have told'. Ze werd uitgenodigd op diverse seminars en lezingen op het gebied van gezondheid en gaf ook les.

Dwight C. Byers, haar neef, was erg gefascineerd door het enthousiasme en de resultaten die zijn tante keer op keer boekte. Hij assisteerde haar bij de seminars en later mocht hij ook les gaan geven op de seminars die zij gaf.

Later nam Dwight samen met zijn zus Eusebia de werkzaamheden over en gingen verder met het lesgeven volgens de methode "Eunice Inham'.

Toen Eusebia met pensioen ging in 1970, is Dwight alleen verder gegaan met het ontwikkelen en onderwijzen. Eunice Ingham is overleden in december 1974 op 85- jarige leeftijd. Haar boeken worden tot op heden nog steeds uitgegeven en in zeven verschillende talen in de hele wereld gelezen. Ook Dwight Byers is nog steeds erg actief, ondanks zijn hoge leeftijd.